DocentenInstrumentExtra'sNieuwsActiviteiten
Maarten Rongen

Maarten Rongen: docent slagwerk/drums.

 

Opleiding
Ik ben Maarten Rongen en begon op jonge leeftijd met het spelen van slagwerk in diverse amateur-orkesten.

Na mijn HEAO studie heb ik mijn slagwerkopleiding gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Pustjens (solo-slagwerker) en Jan Labordus (solo-paukenist) van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens studeerde ik bij Jim Gordon, Graham Johns en Peter Prommel voor marimba en Ton Rooyers voor drums. Ik ben opgeleid als allround slagwerker voor uitvoerend en docerend musicus.

Tijdens mijn slagwerkstudie volgde ik diverse masterclasses en workshops voor marimba bij o.a. Keiko Abe, Leigh Howard Stevens en Robert van Size en voor drums bij o.a.  Simon Phillips en Rick Latham.
Als paukenist was ik verbonden aan het Amsterdam Wind Orchestra waarmee ik diverse cd-opnames heb gemaakt.

Docent
Met lesgeven ben ik in 1980 begonnen bij de muziekschool in Thorn en nu ben ik werkzaam als slagwerkdocent bij een aantal muziekscholen en muziekverenigingen in De Ronde Venen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen, Vleuten, Breukelen en Maarssen.
Ik maak als docent gebruik van diverse lesmethodes (boeken) en schrijf vaak etudes en solo's voor mijn leerlingen.

 

Uitvoerend Musicus
Sinds 1982 ben ik actief als freelance slagwerker bij de Nederlandse beroepsorkesten en speelde reeds met o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Holland Symfonia, het Orkest van het Oosten,het Noord Nederlands Orkest, Radio orkesten,Militaire orkesten en kleinere ensembles. Tevens heb ik gespeeld met het Pools Radio Symfonie Orkest, het Australian Chamber Orchestra en het Orchestra Sinfonica de Tenerife.

 

Gerelateerde werkzaamheden
Naast het lesgeven dirigeer ik op dit moment ook twee slagwerkgroepen en jureer ik slagwerkconcoursen in heel Nederland (voorheen voor Kunstfactor dat nu is opgegaan in Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en ben ik landelijk examinator slagwerk voor de HaFaBra-examens.
Tevens componeer ik nog slagwerkstukken voor slagwerkensemble, set-up- en drumsolo's en - duo's, -trio's, -kwartetten.

 

Lessen
De slagwerklessen die ik geef omvatten in principe alle slagwerkinstrumenten o.a. snare drum, pauken, marimba, drumstel, concert basdrum, bekkens en de effectinstrumenten zoals tamboerijn, triangel, shaker, castagnetten maar ook bongo's, conga's etc.

Ik vind het belangrijk dat leerlingen een goede basis krijgen om zichzelf te kunnen ontwikkelen op hun instrument. Dat houdt in dat een goede zithouding, stokhouding en beweging bij mij veel aandacht krijgen. Ook het leren van het notenschrift om zelfstandig thuis oefeningen te kunnen spelen uit studieboeken vind ik belangrijk.

 

Drums of Slagwerk spelen?
Drums is een specialisatie binnen de slagwerkopleiding. In feite kun je als slagwerker ook alle andere instrumenten zoals pauken, marimba, conga's, bekkens etc. bespelen. Als drummer beperk je je eigenlijk alleen maar tot het drumstel.

Veel leerlingen willen natuurlijk drummen, maar om een goede drumtechniek te leren zul je toch eerst de basis van het trommelen onder de knie moeten krijgen en dat doe je met trommeloefeningen op de snare drum.
Daarom zit dit ook altijd in mijn lessen verweven tezamen met het leren lezen van de muzieknoten.
Vooral voor melodische slagwerkinstrumenten zoals marimba, xylofoon en vibrafoon is het ook belangrijk dat je de toonhoogtes leert lezen, net zoals bij een blaasinstrument of piano.

Elk slagwerkinstrument heeft ook zijn eigen speelmanier en stokkenkeuze. O.a. het vasthouden van de stokken voor de verschillende slagwerkinstrumenten is soms net iets anders om goed op het instrument te kunnen spelen.

Wil je dus slagwerk gaan spelen dan kun je heel veel verschillende instrumenten leren bespelen en dat maakt het nou net interessant. Je ziet op tv vast wel eens een show waar een orkestje bij zit met een drummer en een slagwerker die heel veel verschillende instrumenten bespeelt en dat is dus het leuke aan slagwerk spelen. Je hoeft niet altijd met hetzelfde instrument te musiceren. Je bent heel veelzijdig.
Daarbij komt dat je dan ook in allerlei verschillende groepjes, bands en orkesten mee kunt doen, want slagwerk is altijd nodig.

 

HaFa-opleiding
Leerlingen die graag in een harmonie, fanfare of brassband spelen kunnen de HaFa-opleiding volgen. Hiervoor wordt het Landelijke Raamleerplan HaFaBra-opleidingen gevolgd. De leerling kan certificaten en diploma's behalen op 4 verschillende niveau's (A, B, C, en D-diploma) en kan zich op deze manier bekwamen in alle facetten van het spelen van slagwerkinstrumenten.

 

Extra activiteiten behorende bij de muziekschoolopleiding
Naast de reguliere lessen vindt er ook jaarlijks een voorspeelavond plaats. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de leerling dat ook een optreden voor publiek bij de studie hoort.
Tevens is het mogelijk om in ensemble verband het samenspel te oefenen en andere slagwerkinstrumenten te leren bespelen. Op deze manier wordt de leerling opgeleid tot een allround slagwerker.


Maarten Rongen
 

Maarten Rongen
 

Maarten Rongen
 

Maarten Rongen
 

Maarten Rongen